keskiviikko 1. huhtikuuta 2009

Marimekon Paakkanen

Kirsti Paakkanen on ollut koko pitkän uransa hyvissä väleissä lehdistön kanssa. Häntä on haastateltu esimiesviestintää koskeviin kirjoihin ja Marimekon työntekijät ovat palvoneet maata hänen jalkojensa alla. Koko kansan Marimekon tulevaisuutta mietittiin kiivaasti, kun omistajan ikä alkoi lähestymään 80 vuotta. Vaikka rautaneiti siirtyi Marimekon johtoon siinä iässä, kun me ”keskiverto” suomalaiset jäämme eläkkeelle, ei hänkään ikuisesti voi työskennellä. Kuinka suuri olikaan helpotus, kun Marimekolle löytyi lokakuussa 2007 kotimainen ostaja, tekstiilitaitelijan poika Mika Ihamuotila. Ylisanoilta ei vältytty, kun persoonallinen suuruus ja hullu nero kehuivat toisiansa kilpaa. Marimekko oli varmasti hyvissä käsissä.

Paakkanen perehdytti pojan töihin ja palasi - jo toisen kerran - viettämään ansaittuja eläkepäiviään kartanoonsa Ranskassa. Satu siis näytti loppuvan perinteiseen "ja elivät elämänsä onnellisena loppuun asti". Ensimmäiset mustat pilvet kuitenkin ilmestyivät taivaalle Linnan juhlissa 2008. Paakkanen oli viihtynyt niin tiiviisti kieliopintojensa parissa, että luottosuunnittelijalta pukua ei ehditty saamaan. Paakkanen olikin ostanut "halvan" sarjatuotannon puvun ja vielä tinkinyt siitä. Tosin puku oli Dioria ja maksoi 2800 euroa. Ei kuitenkaan sitä hurjimmissaan 100.000 euroa, jota lehdistössä oli väläytelty. Taivas repeytyi kokonaisuudessaan tammikuun alussa, kun Paakkanen täysin vastoin tyyliään antoi täyslaidallisen "pojalle", kun tämä ei sopimuksesta huolimatta lunastanut loppuja Marimekon osakkeista. Paakkanen tuntui kerta heitolla romuttavan julkisen imagonsa ja kehutut taitonsa. Tyrmistyneitä olivat lehdistön ja kansan lisäksi niin Ihamuotila kun jopa Ristomatti "Armin-poika" Ratia. Paakkanen pysyi lausuntonsa takana ja myi Ihamuotilan lunastamatta jättäneet osakkeensa kotimaisille yrityksille, kun poika ei tähän pystynyt.

Kun kohun aikaansaaneeseen asiaan vähän tarkemmin tutustui, löytyi yllättäviä asioita. Paakkanen myi puolet osakepotistaan Ihamuotilalle 11 euron kappalehintaan. Yhtiön pörssikurssi oli tällöin 14,85 euroa ja nousi heti kun kauppa julkistettiin. Toisesta puolesta piti tehdä kaupat vuoden 2008 loppuun mennessä. Kun Ihamuotila jätti nämä kaupat toteuttamatta ja Paakkanen myi osakkeensa vakuutusyhtiöille 9 euron kappalehintaan, hän teki Fakta-lehden (1/09) mukaan laskennallista tappiota 1.560.000 euroa!!! Ihamuotila taas toteaa että rahoitusmarkkinoilta oli vaikea saada lainarahaa ja kuten Ristomatti Ratia totesi "miksi maksaa 15 miljoonan osakkeista, kun ne julkisessa kaupassa saa 8 miljoonalla". Ihamuotila sai ensimmäisen osan osakkeistaan kuitenkin selvästi markkinahintaa halvemmalla.

Tämä asetti omalla kohdallani Paakkasen lausunnon aivan uuteen asemaan. Moni äiti antaa pojalleen paljon anteeksi, mutta tuollaisen summan ollessa kysymyksessä, katkeaa varmasti useammankin äidin pinna. Paakkanen on itse kohun laannuttua todennut että hän ei ole katkera (Ihamuotilalle) ja on kuulemma sanonut sanottavansa. "Vahva temperamenttini tekee minusta lööppien kuningattaren, mutta hyvien yöunieni salaisuus on se, että sanon suoraan, miltä sydämessä tuntuu."

Itselleni Paakkasessa riittää edelleen idolin virkaa, jopa sen verran, että huomasin, etten tekstissäkään voinut Neiti Paakkasta etunimellä puhutella. Toivottavasti itse voin hyväkuntoisena 80-vuotiaana nauttia viiniä terassilla ja tietää, että olen ollut kunnioitettu ja arvostettu esimies, joka on tehnyt kovasti työtä. Itse voin tosin vaihtaa kartanon Ranskassa vaikkapa kauniiseen kesämökkiin meren rannalla ja kielikurssin lastenlapsiin.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

Mihin perustuu kommenttisi: "Marimekon työntekijät ovat palvoneet maata hänen jalkojensa alla." Itse on ole nyhnyt yhtään julkista kirjoitusta, jossa joku Marimekon työntekijä olisi omalla nimellään puhunut myönteisesti Paakkasesta. Se minkä käsityksen minä olen Paakkasesta saanut on, että hän oli kylmä itsevaltias joka halusi yksin päättää pienimmistäkin yksityiskohdista ja kyvytön jakamaan vastuuta. Sami Sykkö raotti hieman tätä Paakkasen puolta blogissaan optiokohun aikoihin: "Kun Paakkanen johti, hän oli yksinvaltias, kuin Marimekon Putin, jota henkilökunta yritti miellyttää, muuten tuli huutoa. Näin marimekkolaiset kertoivat minulle viime keväänä..."

terv. Antti

Leena kirjoitti...

Hei Antti!
Kiitos kommentistasi. Kommenttini oli tarkoitusella hitusen ivallinen ("palvoneet maata.."), kuten toivottavasti huomasit. Työntekijöiden suoraa kirjoitusta en tämän osalta löytänyt, mutta monessa kirjoituksessa viitattiin siihen että hän oli työntekijöiden keskuudessa pidetty.

Varmasti Paakkasesta löytyy montaa mielipidettä Marimekkolaisten keskuudessa, samoin suomalaisten. Ilmeisesti meidänkin kahden mielipiteet asiassa eroavat.

Mukavaa että kirjoitukseni herätti tuntemuksia myös kurssimme ulkopuolisissa henkilöissä :)

Leena kirjoitti...

Anttin mainitsema Sami Sykkön blogikirjoitus löytyy seuraavasta osoitteesta:

http://blogit.hs.fi/tyyli/marimekon-uusimmat-kuviot

Hyvä esimerkki siitä että asioissa on aina niiinnn monta eri mielipidettä

Heli Mattila kirjoitti...

Hei, kyllä minullekin on muodostunut Paakkasesta näkemys hyvänä ja arvostettuna esimiehenä. 2000-luvun alkupuolen lehtikirjoitukset, mutta myös 2004 tehty mainetutkimus (ks. Heinonen, Mainejohtaja. WSOY 2006) sadan suomalaisen pörssiyrityksen johtajista vahvistaa tätä näkemystä. Karismaattisin on Paakkanen ja toisena tulee Jorma Ollila. Heinosen mukaan hyvä karismaattinen johtaja mm. "valmentaa, tukee ja kehittää alaisiaan ja jakaa tunnustusta muille.... innostaa koko henkilöstön hyviin suorituksiin."

Jos Antilla on toisenlaista tietoa, voidaan kai sanoa, että Paakkasen imagotyö on onnistunut enemmän kuin hyvin aina tuohon Ihamuotilan kanssa syntyneeseen konfliktiin saakka.

Anonyymi kirjoitti...

Imagotyöstä nimenomaan on kysymys. Paakkanenhan teki suurimman osansa urastaan mainostoimistossaan(Womena), jonka myi USAlaiselle konsernille. Sukset menivät silloinkin ristiin uuden omistajan kanssa ja Paakkanen jättäytyi pois Womenasta kokonaan. Oliko taustalla jo silloin tuo julkisuudelta piilossa pidetty kyvyttömyys yhteistyöhön ja kunnian jakamiseen työn tuloksista.

Hämmstyttävin osoitus tästä taidokkaasta imagotyöstä pitäisin seuraavaa. Paakkanenhan oli kielitaidoton eikä pystynyt kommunikoimaan vierailla kielillä liike-elämän vaatimusten mukaisesti. Toisaalta marimekko oli Paakkasen aikana ottanut rehvakkaasti tavoitteeksi nopean kansainvälistymisen (25 % vuosittainen ulkomaan liikevaihdon kasvu), jossa se epäonnistui totaalisesti. Normaalitilanteessa lehdistö olisi ottanut tilanteesta "kaiken irti" tyyliin "Kielitaidottoman Paakkasen marimekon ulkomaan valloitus lässähti alkutekijöihinsä". Tällaisia otsikkoja ei näkynyt. Itse asiassa en muista että että Paakkasen tj aikana olisi kertaakaan missään artikkelissa, henkilökuvauksessa tai muussa jutussa ikinä edes mainittu tuota kielitaidottomuutta. Medianhallintataidot siis ainakin kuulunevat Paakkasen vahvuuksiin.

terv. Antti

Sami kirjoitti...

Paakkasta en juurikaan tunne, enkä ole muistaakseni lukenut montaakaan lukuisista hänestä tehdyistä jutuista. Ainoastaan olen epätoivoisesti yrittänyt ajatuksissani siirtää omaa yli 80-vuotiasta mummuani palvelukodista Marimekon kulmahuoneeseen. Ei onnistu!

Ennen vanhaan ikääntyneet johtajat olivat paljon yleisempiä. Mannerheim erosi presidentinvirastaan 79-vuotiaana. Hänen seuraajansa Paasikivi pyrki uudelle kaudelle vielä 86-vuotiaana. Kokemus herätti luottamusta kansan syvien rivien joukossa.

Selvänä trendinä on kuitenkin havaittavissa, että vaativissa yhteiskunnallisissa ja yritysmaailman tehtävissä on entistä nuorempaa porukkaa. Tämä johtunee ennen kaikkea jatkuvasti nopeutuvasta kehityksessä. On jatkuvasti opittava uutta ja päivitettävä itseään. Nuorilla on ehkä parempi kyky joustavuuteen ja kovalevynsä päivittämiseen.

Lopuksi haluaisin erikseen nostaa esille Leenan blogista yhden kohdan. On muuten taivaan tosi, että nukkuu yönsä paremmin ja uskaltaa vastata puhelimeen, kun puhuu TOTTA ja puhuu AJOISSA!