torstai 9. huhtikuuta 2009

Björn Wahlroos - Huipulla tuulee?

Vuonna 2004 mediajulkisuuden perintöprinssi ja karismaattisuuden perintöprinssi, vuonna 2009 luotettavan talouspäättäjän perintöprinssi… Miten lista mahtaa seuraavaksi jatkua? Björn “Nalle” Wahlroos jatkaa varmasti listaa ainakin jossain kategoriassa. Mutta miten nämä viime aikojen markkinauutiset mahtavat vaikuttaa Nallen mediapersoonaan tai luotettavuuteen? Sammon Nordea-kaupat eivät ole menneet ihan niin kuin Sammossa kaavailtiin tai Nalle alun perin kaavaili.
Vielä helmikuun alussa Wahlroos “vähätteli” Sammon Nordean oston onnistumista, kertoen että lyhyellä aikavälillä pääsijoitus Nordeaan ei ollut mikään suuri menestys. Tosiasiahan oli, että Sampo osti Nordeaa keskihintaan 10,50 ja esimerkiksi eilen (7.4.09) Nordean päätöskurssi oli 4,59. Vähän myöhemmin Wahlroos kuitenkin tunnusti oman vainunsa vähän pettäneen ja maaliskuussa hän jo kirjoitti Sammon vuosikertomuksessa, että he olisivat Sammossa lykänneet Nordeaan sijoittamista vuodella, jos olisivat ymmärtäneet tilanteen vakavuuden. No aina roiskuu, kun rapataan.. Ja tosiasia on, että kukaan johtavista analyytikoista ei ole pystyneet tulkitsemaan markkinaa oikein ja puhumattakaan sen ennustamisesta. Tässä asiassa ratkaisevaa on se oman “virheen myöntäminen”. Mielestäni Wahlroos teki rohkean vedon ottaessaan asian puheeksi. Koskaan ei tässä maailmassa pysty aina osakemarkkinoilla ostamaan halvimpaan hintaa ja myymään kalliimmalla. Ja niin kuin Wahlrooskin sanoo “lyhytaikainen osakekurssin heilahtelu ei ole olennaista, oli se miten voimakasta tahansa”.
Wahlroosin luotettavuutta finanssialalla en usko näiden Nordea-kauppojen heilauttaneen ja mitä tuohon mediapersoonaan tulee, asioiden puheeksi ottaminen mediassa on rohkea veto. Kuinka järkevä, se jää nähtäväksi. Tästä esimerkkinä Wahlroosin kommentit Euroopan keskuspankin johdon jäsenistä, joita hän kutsui tolloiksi ja kehityksen jarruiksi. Seuraavissa mielipidetutkimuksissa Wahlroos jatkanee mediajulkisuuden kärkikolmikossa ja talouspäättäjien joukossa sijoittunee jatkossakin varmasti palkintopallille. Jos mikään ei ole niin varmaan kuin epävarmuus, on varmaa myös se, että finanssialalla tuulee vielä jatkossakin!

1 kommentti:

Heli Mattila kirjoitti...

Wahlroos Liikasen ikätoverina ja entisenä teiniliittolaisena on mielestäni samanlainen kehäkettu kuin Liikanenkin – tai kissa, joka putoaa aina jaloilleen. Koska talouskriisin syvyys on yllättänyt yhden jos toinenkin yritysjohtajan, uskon minäkin Nallen säilyttävän asemansa ja arvostuksensa.