sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

“Kallasvuo ei ole Darth Vader” – siis täh?

“Yes, of course I know Nokia, but I can’t remember who’s the president and CEO after Jorma Ollila…” Kaikki tuntevat Jorma Ollilan, miehen joka teki Nokiasta kaikkien tunteman yrityksen. Kun Ollila ilmoitti astuvansa syrjään Nokian johdosta, alkoivat spekulaatiot seuraajasta. Jo siinä vaiheessa kävi melkein sääliksi tulevaa seuraajaa, kuka hän sitten olisikin. Miten nuo saappaat pystyisi täyttämään? Monia nimiä pyöriteltiin julkisuudessa, mutta muistaako kukaan yhden niistä olleen Olli-Pekka Kallasvuo?

Kun Kallasvuon nimityksestä ilmoitettiin, annettiin Nokiasta lausunto, jonka mukaan ”hallituksen tavoitteena on ollut ylläpitää yhtiön energisyys, kyky muuttua teollisuuden nopean kehityksen myötä sekä turvata jatkuvuus". Hallitus oli vakuuttunut, että Olli-Pekka Kallasvuo, jolla on vahvat meriitit teollisuudenalalta ja yli 20 vuoden Nokia-kokemus, osoittaa sellaista johtajuutta, jota Nokia tulevaisuudessa tarvitsee. Kallasvuota ei kuitenkaan julkisuudessa tunnettu energisyyttä ja nopeaa muutoskykyä ilmentävä johtajana - tai tunnettiinko lainkaan?. Kokemusta toki oli Nokiasta, olihan hän työskennellyt siellä vuodesta 1980. Oliko Nokiasta siis tarkoituksellinen teko, että pomoksi valittiin vähemmän tunnettu mies, jotta henkilöityminen vähentyisi?

Kallasvuon johtajanimitys tuli sellaisena aikana, jolloin Nokian asema oli erittäin vahva. Toki käynnissä oli jo taistelu kännykkämarkkinoiden hintapaineita vastaan, kun puhelinten keskihinnat laskevat.

Nyt on kulunut kolmisen vuotta siitä, kun Ollila väistyi ja Kallasvuo veti Kontiot jalkaansa. Tänä aikana Kallasvuo on ollut julkisuudessa mm. veropetoksesta (Kallasvuo jäi kiinni tuotuaan 11 000 euron tuliaiset ohi tullin, josta seurasi tuomio veropetoksesta ja 31 000 euron sakot) sekä Lex Nokiasta, kun hän selitteli julkisuudessa, että Nokia ei ole lain takana tai ole uhannut maasta lähdöllä. Nimeäkö siis vain lainattiin? Kallasvuon mukaan tilanne on suhteeton ja kiusallinen.

Taloudellinen tilanne on heijastunut vahvasti myös Nokiaan, vaikka yhtiö selviytyneekin tilanteesta kilpailijoitaan paremmin. Kritiikkiä on tullut kuitenkin paljon siitä, miten henkilöstöpolitiikka on asiassa hoidettu, kun säästöjä on synnyttävä. Eropaketteja on tarjottu - ja niihin innokkaasti myös tartuttu - mutta onpa myös sanottu että säästötoimet ulottuvat jopa siivouksen määrään ja lamppujen käyttöön. Sinänsä varmasti muissakin yrityksissä käytettyjä säästötoimenpiteitä, mutta Nokia lienee yksi harvoista joissa se nousee julkisuudessa käsiteltäväksi.

Ei siis julkisuudessa ehkä niin kiiltävä ja vakuuttava kuva kuin Ollilalla, mutta tuskin kukaan sitä odottikaan. Niin suurien Kontioiden teko on ehkä jo lopetettu siellä kumitehtaan puolella.

Tutustuessani siihen millainen Kallasvuon imago on julkisuudessa, bongasin IT-víikon artikkelin otsikolla ”Kallasvuo ei ole Darth Wader”. Siis täh? Kyseessä oli Nokian paikannuspalveluyksikön vetäjän lausunto spekulaatioihin, joiden mukaan Nokia seuraisi käyttäjiään liian tarkasti ja tallentaisi tietoja rikkoen yksityisyydensuojaa. Tämä saksalainen Nokia-pomo vakuutti yhtiön olevan pysyvästi ”hyvien puolella”, ja jatkoi vielä vakuuttavansa, että Olli-Pekka Kallasvuo ei ole Darth Vader, ei ainakaan ollut saman päivän aamuna. Moinen vertaus tuohon mustamaskiseen fiktiiviseen Tähtien sodan hahmoon on vähintään hämmentävä. Vader oli alun perin jediritari Anakin Skywalker, jonka uskottiin olevan salaperäinen ”valittu”, tasapainon tuoja. Taisteluiden tuoksinnassa nuori Skywalker kuitenkin onnistuttiin käännyttämään pimeälle puolelle. Jedin paluussa Obi-Wan Kenobin haamu sanoo Luke Skywalkerille, että Vader on "enemmän kone kuin ihminen" sekä "kieroutunut ja paha".
Olli-Pekka, taistele pimeyden voimia vastaan!

3 kommenttia:

Tarja kirjoitti...

Vaikka Kallasvuo on alkujaan Satakunnan poikia ja pitkän linjan työntekijä Nokiassa, hänen valintansa yhtiön pääjohtajaksi tuli kieltämättä "puskan takaa". Jos olisin osallistunut tietokilpailuun ennen Kallasvuon nimitystä, en olisi tiennyt kuka on kyseessä. Toisaalta yhtiön nykyisen hallituksen osa-aikaisen puheenjohtajan Jorma Ollilan merkitys Nokialle on ollut niin merkittävä, että hänen seuraajansa on vaikea nousta esille edeltäjänsä varjosta kolmen vuoden työrupeamankin jälkeen.

Yhtiö ei Kallasvuon mukaan ollut Lex Nokian takana, mutta yleensäkin työntekijöiden sähköpostin tarkkailu tuo mieleen isoveli valvoo-mentaliteetin. Ja käyttäisikö Nokian liikesalaisuuksia kauppaava työntekijä työpaikan sähköpostia tietojen jakeluun? Lähtöasetelma yhdistettynä lainsäätäjien painostukseen on arveluttava. Kallasvuon mukaan kyseessä ei ollut pr-katastrofi, mutta yhtiö sai tahroja imagoonsa.

Helsingin Sanomien verkkosivuilta löytyy mielenkiintoisia tutkimustuloksia nuorten urahaaveista. Nähtäväksi jää, saako Nokia jatkossa paljon hakemuksia avoinna oleviin johtajan vakansseihin.

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Opiskelijoiden+urahaaveissa+isompi+palkka+v%C3%A4hemm%C3%A4ll%C3%A4+ty%C3%B6ll%C3%A4/1135220166462

Heli Mattila kirjoitti...

Marikan kirjoitus herätti paljon kysymyksiä. Niinpä en uskalla ottaa kantaa siihen, mikä on oikeasti totta, mikä taas osaavan viestintäkoneiston aikaansaamaa Nokian imagossa tai Kallasvuon toiminnassa. Intuitiivisesti silti luotan Kallasvuohon, Satakunnan poikaan ja tietenkin Nokian viestintäkoneistoon.

Kirsti kirjoitti...

kuulin Lex Nokiasta jännän ajatuksenkulun:
Suomi (=eduskunta) on niin rähmällään Nokian suuntaan, että se haluaa kaikessa mielyttää sitä, jopa ennakoiden. Eli Suomi luulee, että Nokia haluaa Lex Nokian, jotta Nokia pysyy Suomessa. Nokia kiistää asian, mutta saa Lex Nokian, vaikka ei olisikaan itse aloittanut asiaa.

Tuntuu niin suomalaiselta, että voisi olla vaikka totta.