sunnuntai 5. huhtikuuta 2009

Erkki Liikanen - rauhoittelija ja ennustaja

Viime aikoina tämä Teiniliiton entinen puheenjohtaja on esiintynyt julkisuudessa lähinnä aina samoissa merkeissä - talouselämän masentavien ennustusten merkeissä. Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikaseen henkilöityy mielestäni jotenkin etäinen hahmo, joka ei ole niin näkyvästi esillä viikottaisessa mediavirrassa, mutta kun hänellä on jotain asiaa, niin silloin ei ole hyviä uutisia tiedossa. Mikään paniikinlietsoja hän ei kuitenkaan ole. Sillä kerralla, kun hänelle ei ole pudottaa mitään isompaa ennustetta talouden syöksykierteen jatkumisesta entistä kovempana, hän rauhoittelee ja perustelee näkökantojaan selkeästi.

Kun Amerikan suurpankkien kriisi alkoi vuoden 2007 loppupuolella, Suomessa kohistiin, että näinkö täällä meilläkin pian käy? Liikanen kuitenkin lohdutteli pelokkaimpia kuvaten, miten Suomen rahoitusjärjestelmä vakaudessaan kestää toimintaympäristön suuriakin häiriöitä. Ja ovathan ne kestäneetkin - ainakin toistaiseksi. Silkkaa tuuriako, vai mahtaako tämä kaveri oikeasti tietää asioista jotain?

"Älä ruoki lamaa!" Tämä slogan on jo saanut legendan mitat ja sitä hoetaan ironisesti siellä ja täällä. Tämän sloganin perusajatuksen malli lähti myös Liikasen suusta jo viime vuoden lopulla, kun hän ennusti tulevaa Suomen taloustilannetta. Lama - jos tätä tilannetta voi vielä lamaksi kutsua - on tiukentanut otettaan ja suomalaisten muistot 1990-luvun alun lamakokemuksista ovat palanneet asteittain mieliin. Kukkarojen nyörit on monessa perheessä laitettu kireämmälle joko ennakoivana toimenpiteenä tai sitten ihan olosuhteiden pakosta. Liikanen kuitenkin torppaa tämän mallin ja kehottaa kansaa säästämään vähemmän ja kuluttamaan enemmän. Tämä sotii melkoisesti maalaisjärjelläkin ajattelevan kansalaisen ja duunarin ajatuksia vastaan. Miten kuluttaa enemmän, jos pahimmassa tapauksessa perheen kummankin vanhemman työpaikka on lähtenyt alta paikallisen paperitehtaan sulkemisen myötä? Tilanne on hullu ja vielä hullummaksi se tuntuu menevän. Mutta ei hätää! Rauhoittelija Liikanen kertoo, että nyt ei olla yhtä pahassa tilanteessa kuin 1990-luvun alkupuolella oltiin. Otetaan siis ihan rauhassa. Niin, uskoisiko tuota?

Mikään aloitteleva ennustaja tämä Liikanen ei ole. Varsin monet, jotka saivat tuntea oikean laman vaikutukset kovimmalla tavalla 1990-luvun alussa, saattavat muistaa (siis ne jotka haluavat muistaa), miten tämä silloinen Harri Holkerin hallituksen valtionvarainministeri Liikanen jarrutteli kulutusintoa ja kehotti kansaa valmistautumaan kurjiin aikoihin. Silloin monikaan ei ottanut ministerin ennusteita todesta. Nyt, kun Erkki puhuu, moni kuuntelee vakavana. Tämä demari tietää, mistä hän puhuu.

3 kommenttia:

Tarja kirjoitti...

Vaikka Liikanen onkin rohkaissut kansalaisia lisäämään kulutusta epävakaasta taloustilanteesta huolimatta, pankkien johtajat ovat puolestaan kehottaneet kansalaisia varautumaan työttömyyteen ja säästämään pahan päivän varalle. Jos työntekijä joutuu irtisanotuksi tai lomautetuksi, työttömyyskassat ovat tällä hetkellä pahasti ruuhkautuneet ja korvauksia joutuu odottamaan useita viikkoja. Pankkien asiantuntijat ovatkin neuvoneet asiakkaitaan laittamaan sukanvarteen vähintään kahden kuukauden palkan, jotta perheen talous kestäisi tulojen äkillisen muutoksen. Liikanen on talousasioiden asiantuntija, ja hänen puheissa on vinha perä, mutta kulutuksen lisäämiseen tarvitaan ehkä tämänhetkistä valoisampia tulevaisuudennäkymiä.

Heli Mattila kirjoitti...

Kun on nähnyt Liikasen innokkaana teiniliittolaisena, nuorena kansanedustajana ja valtionvarainministerinä, tulee mieleen, että hänen nykyinen roolinsa on todellakin rauhoittelijan. Kun muistelee Suomen Pankin aikaisempia pääjohtajia, on pakko todeta, että siihen rooliin ei sovi samanlainen räväkkyys kuin valtionvarainministerillä. Muistan elävästi sen, miten Liikanen aivan laman kynnykselle iloitsi ylijäämäisestä budjetista. Ylijäämä ei ollut suuri, mutta se että ei oltu miinuksella, oli tavatonta.

Minusta Liikanen on poliittinen kettu, joka osaa muuntaa rooliaan julkisuudessa tehtävänsä mukaan.

Marika kirjoitti...

En ole lainkaan seurannut Liikasen uran aiempia vaiheita, enkä muista Teiniliittolaisia, mutta laitetaan se iän piikkiin. Sinänsä Liikasen sanoma rahan kiertämisestä on sama kuin esim. Veronmaksajien keskusliiton Lehtilän. Ja mielestäni sanoma on juuri se, että "hyväosaisten" on pidettävä raha liikkessä. Kaikkien työt eivät ole uhattuna, ja jos kaikki lopettavat esim. palveluiden käytön, on Suomessa entistä enemmän työttömyyttä.