sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Niinistön karisma

Alkuvuosi räjähti käyntiin melkoisella rytinällä, kun eduskunnan puhemies Sauli Niinistö vei vihille nuorikkonsa Jennin tammikuun 3. päivä Porin Reposaaressa. Tämän jälkeen media on ollut erityisen kiinnostunut kirjoittamaan ja kuvaamaan kohupari Niinistö-Haukion julkisia esiintymisiä sekä myös heidän vapaa-ajan tapahtumia.

Niinistön valo(tai yli-)voimainen karisma kantaa kuitenkin hyvin päivän politiikassakin. Häähumu-uutisten laannuttua Niinistöä on suitsutettu lukuisissa viestimissä eri aiheiden merkeissä. Helmikuun alussa Niinistö varoitti valuuttojen manipuloimisesta EU:ssa. Niinistö pelkää, että talouskriisi voi laittaa euromaiden ja yhteisvaluuttaan kuulumattomien maiden keskinäisen solidaarisuuden lujille. Lisäksi Niinistö palautti pöydälle eurooppalaisen Naton. Median mielestä eduskunnan puhemiehen avaus MTV3:n Talvi-Areenassa oli ajankohtainen täsmäohjus.

Jatkuvalla syötöllä julkaistaan erilaisia galluppeja, joissa kysellään Suomen seuraavasta presidentistä. Niinistö on viime presidentinvaaleista lähtien ollut kyselyiden ylivoimainen ykkösehdokas vuoden 2012 vaaleissa. Ylen uutisten tammikuun lopussa julkistamassa kyselyssä Niinistön kannatus oli yli 44 %. Mistä tämä voi johtua? Persoonasta, karismasta, kyvykkyydestä politiikan kentällä, älykkyydestä, avioitumisesta..??

Jotakin Niinistön karismasta kertoo TNS Gallupin toteuttaman kyselytutkimuksen tulos. Tutkimuksessa mitattiin suomalaisten naisten käsitystä omasta hurmaavuudestaan. Sen lisäksi naisilta kysyttiin esimerkkiä erityisen hurmaavasta henkilöstä. Vastaajien mielestä hurmaavimpia ovat oma ystävä, kumppani ta lapsi. Neljänneksi eniten mainintoja sai - yllätys yllätys - eduskunnan 60-vuotias puhemies Sauli Niinistö!

Maaliskuussa Niinistö jyrähti hallituksen suunnitelmille ottaa jopa 30 miljardia velkaa kolmen seuraavan vuoden aikana. Niinistö hämmästeli julkisesti, mitä hallitus aikoo tehdä velkaantumisen jälkeen. Niinistö itse sanoi " herättelevänsä ihmisiä kaikissa poliittisissa ryhmissä", mutta toisaalta pohditaan kokoomuksen kansansuosikin käyvän jo kampaajaa tulevia presidentinvaaleja ajatellen.

Miten sitten eduskunnan puhemiehen tuore avioliitto vaikuttaa hänen karismaansa? Miten taas avioliitto vaikuttaa mahdollisiin pyrkimyksiin presidentiksi? Summasummarum, suurin osa väestöstä näkee Niinistöstä hehkuvan karisman. Näetkö sinä?

Kirjoittaja: Johanna

7 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Kuten jo Samin blogiin kommentoin, edes liian hyvä Stubb ei kykene preidentiksi ennen Niinistön päätöstä. Jostain syystä kun tuo Niinistön karisma tuntuu olevan todella valtava.

Leikeimme tyttöjen kesken juuri pari viikonloppua sitten ajatusleikkiä "Kumman kaa". Niinistöllä oli todella vahva kannatus, vaikka osa naisista oli jopa Haukiota nuorempia...

Tarja kirjoitti...

Jos imagolla tarkoitetaan ihmisestä syntyvää mielikuvaa ja vastaavasti maine pitää ansaita, on Sauli Niinistö onnistunut ansaitsemaan hyvän maineensa. Hänellä on jalat tukevasti maassa ja mielipiteet ovat paitsi järkeviä, ne myös osuvat kohdalleen. Niinistö on myös sanojensa mittainen mies, joka on rohkeasti julkisuudessa ottanut osavastuun edellisen laman hoidossa sattuneista virheistä.

Niinistö on jo pitkään ollut median suosikki. Vaarana voi olla, kuten Stubbin kohdallakin, että jossain vaiheessa toimittajat hylkäävät suosikkinsa. Toivotaan, ettei näin käy ja hehku säilyy.

Sami kirjoitti...

Niinistöllä on loistava paikka kommenttien ja mielipiteiden esittämiselle eduskunnan puhemiehenä, kansakunnan unilukkarina. Mediajulkisuutta saa aina, kun on asiaa ja tilille ei helposti joudu. Tuntuu, etteivät muut uskalla edes arvostella.

Niinistön asemaa pönkittää vielä se, että vallassa on naispresidentti. Kansalaiset haluavat tasapainottaa tilannetta valtakeskiössä. He kaipaavat esikuvaksi myös miespuolista mielipidejohtajaa. Tässä asiassa on varmaan samoja piirteitä, mistä on keskusteltu Tarjan blogissa.

Ans kattoo ny miten käy! Kantaako noste seuraavat kolme vuotta ja ennen kaikkea, mitä vallattomuutensa päivät päättänyt herra itse haluaa? Sopiiko tuleva suurperhe Presidentin Linnaan?

Anonyymi kirjoitti...

Olen Leenan kanssa samaa mieltä, että kokoomuksen porukasta kenelläkään ei ole saumaa seuraavaksi presidentiksi ennen kuin Niinistö päättää kantansa.

Tuohon "Kumman kaa" on pakko kommentoida; ymmärtääkseni Niinistö olisi vetänyt pidemmän korren myös vähän vanhemman naisväen keskuudessa kuten alkuvuodesta tehty tutkimuskin osoitti..

Uskon vakaasti, että Niinistön hehku säilyy ja noste kantaa pitkälle.Mielenkiintoista on kuitenkin seurata miten eduskunnan puhemiehen nuori rouva viestintäpäällikkö selviytyy julkisuudesta.Porin Sanomien päätoimittaja siteeraa kirjoituksessaan (27.3.)Haukiota puhemiehen laukunjatkeena..

-Johanna

Tero kirjoitti...

Niinistö on kyllä kauan osannut pelata median kanssa ja onkin sen avulla luonut itselleen melkoisen imagon. Osa mediassa näkyneistä jutuista ovat toki syntyneet hänen tahtomattaan. Minun mieleeni häneen liittyvistä jutuista on painunut hänen tsunamikokemuksensa. Tarina kosketti syvästi koko kansaa.

Mutta, ei Niinistönkään kannata vielä sauhutella pressanvaalien voittosikareita. Vastustajia löytyy myös tämän kaverin harmiksi yllin kyllin. Vaikka se olisi miten sovinistista, niin itse heittäisin ylävitoset Saulin kanssa sen johdosta, että hän nai itseään reilusti nuoremman naisen. Vanhanaikainen kansalainen vaan ei sitä tekoa sulata ihan noin vaan. Ja heitähän täällä riittää. Mutta riittääkö tarpeeksi? No, spekulaatioita riittää. Odotellaan innolla tulevia vaaleja ja niiden edeltävää aikaa!

Marika kirjoitti...

Tero nosti esille Niinistön kohdalta tsunamin, joka oli toki hyvin raastava juttu. Niinistöllä on myös aiemmassa elämässä ollut vastoinkäymisiä, kun hän menetti vaimonsa ja jäi leskeksi. Nämä ovat varmasti asioita joita ihmiset tiedostavat ja sympatiseeraavat. Niinistö myös onnistui nostamaan pisteitään Karpelan kanssa ennen kuin Karpela itse vähän ryvetti maineensa.

Poliitikon on myös tärkeää olla ihminen, persoona, ja onhan Niinistö onnistunut siinäkin asiassa aika lailla paremmin kuin Kanerva ja Vanhanen.

Niinistö presidentiksi - löytyy karismaa, sympatiaa, mainetta ja älyä ;-)

Marjaleena kirjoitti...

Niinistö on suurella todennäköisyydellä Suomen seuraava presidentti. Sitä ei voi kiistää, etteikö hänellä olisi karismaa.

Mistä kaikista asioista se karisma sitten koostuukaan? Yksi hänen pisteitään nostava asia on varmaan se, että hän toimi Jenninsä kanssa niin hurmaavan salaperäisesti. Hänen edellinen kumppaninsa Tanja taas on viime aikoina menettänyt viimeisenkin uskottavuutensa.