perjantai 3. lokakuuta 2008

Mediatalon julkisuudenhallintaa

Eilen uutisoitiin journalistien ammattilehden Journalistin entisen päätoimittajan Johanna Korhosen potkuista Lapin Kansan päätoimittajan tehtävästä. Jo tämän aamun lehdissä näkyy kahden mediayhtiön – Sanoman ja Alma Median - välinen sanasota. Näin selkeästi mediakonsernien välinen kilpailu tuskin on aikaisemmin tullut esiin. Herkullinen tilanne viestinnän tarkkailijalle!

Alma Mediaan kuuluvan Satakunnan Kansan pääkirjoitus on pitkästä aikaa lukuelämys. Faktat tunnustetaan: ”Seksuaalinen suuntautuminen tai puolison poliittinen toiminta eivät tietenkään ole peruste työsuhteen purkamiselle.” Näkökulmaksi on kuitenkin nostettu joukkoviestimien arvoihin pohjautuva lukijoiden oikeus saada objektiivista tietoa, joka ehkä saattaisi vaarantua, koska Korhonen on osoittautunut epäluotettavaksi. Pääkirjoituksessa viitataan myös avoimesti mediatalojen väliseen kilpailuun. Niinpä niin, bisnestähän joukkoviestintäkin nykyään on, kuten aiemminkin on tullut todetuksi.

Alma Median kilpailijan, Sanomien, Helsingin Sanomissa Saska Saarikoski asettuu selkeästi Korhosen puolelle ja vetoaa myös totuudenpuhumiseen. Näkökulma-kirjoitus on otsikoitu ”Vain yksi puhuu totta”. Ei ole epäselvää, kenen totuuteen Saarikoski uskoo.

HS ottaa kantaa asiaan myös pilapiirroksella. Karlssonin piirroksessa viitataan lestadiolaisten osuuteen jupakassa. Entisenä pohjoissuomalaisena uskallan väittää, että etelän lehdillä ei ole aavistustakaan siitä, mitä on tehdä lehtibisnestä tai ylipäätään toimia ympäristössä, jossa lestadiolaisuus on vähintäänkin ison puolueen veroinen vaikuttaja niin politiikassa, koulussa kuin talouselämässäkin.

Alma Media hoiti potkuista tiedottamisen todella kehnosti. Mediatalon julkisuudenhallinta näkyy olevan lapsenkengissä. SK:n pääkirjoitus saattaa hieman parantaa tilannetta. Tosin laaja yleisö todennäköisesti omaksuu tietonsa lehtien keskustelupalstoilta - eihän pääkirjoituksia lue kukaan!

Ex-päätoimittaja Korhonen sen sijaan tietää, miten toimia. Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne on vielä kovan paikan edessä.

Toivottavasti Alma Mediaan kuuluvan Kalevan päätoimittaja, julkisuudenhallinnan kenties paras asiantuntija Suomessa, Risto Uimonen, ottaa asiaan kantaa sunnuntain kolumnissaan. Seuratkaapa: http://www.kaleva.fi/!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen samaa mieltä julkisuudenhallinnasta, melkoisia sammakoita on jo Telanteen suusta päässyt. "Luonnollinen" oli ehkä huonoin sanavalinta, minkä tässä asiassa voi tehdä.

Sen sijaan ihmetyttää, mihin lehtikirjoittelusta on kadonnut oikeusvaltioperiaate - syytön kunnes toisin todistetaan. On oikein ja hyvä, että asia tutkitaan, mutta vielä ei ole aika julistaa tuomiota ja voisi jopa olla oikein antaa tuomarin julistaa se. Jännää on myös se, että myös almalaiset lehdet ovat pyörityksessä osin mukana - tässä kohtaa tosin julkisuudenhallinnan puute on pelkästään positiivista.

- LP

Anonyymi kirjoitti...

Sanoitpa osuvasti, anonyymi!
Sehän tässä - ja niin monessa muussakin median esiinnostamassa asiassa - mättää, että tuomitaan ennen kuin tiedetään kaikkien "totuus".

Heli