tiistai 16. syyskuuta 2008

Turkoosi viestii luovuutta

Samkin uusi graafinen ilme on ollut käytössä nelisen viikkoa. Keskustelua on käyty ennen kaikkea merkistä, mutta siitä ei tässä yhteydessä sen enempää. Sen sijaan kirjoitan samkin väristä.

Meillä on yksi tunnusväri. Se on iso uudistus. Yli kymmenen vuoden ajan samk esiintyi punaisen, vihreän, sinisen ja oranssin värin erilaisina yhdistelminä. Viestimme värikkyyttä, mikä sopi koulutusorganisaatiolle, jossa nuoret aikuiset kansoittavat toimitilat. Uskon, että henkilökunta kiintyi väreihimme vuosien mittaan. Monelle ei varmaan tullut mieleenkään, että hallinnollisiin rakenteisiin perustuva värikoodi alkoi olla aikansa elänyt.

Onneksi viestinnän ammattilaisemme ymmärsivät uudistuksen tarpeellisuuden. Saimme yhden yhteisen värin, jolla ei erotella ihmisiä eikä rakenteita. Väri viestii nyt yhtenäistä samkkia, mikä alkaa olla paljon enemmän totta kuin viime vuosikymmenellä. Sanoisin uutta väriä turkoosinsiniseksi. Merkki esiintyy valkoisella pohjalla ja sen vieressä on logomme (= nimenkirjoitusasu) mustalla.

Värit ovat makuasia, ja siksi uskallan tunnustaa, että turkoosi, musta ja valkoinen ovat mielestäni upea yhdistelmä. Päivi Hintsanen kertoo netissä, että turkoosiin liitetään termit tietoisuus, meditointi, kuu ja luovuus. Hänen mukaansa väriterapiassa viilentävää ja rauhoittavaa turkoosia suositellaan ujoille ja aroille ihmisille; turkoosin värin sanotaan lisäävän itsevarmuutta ja auttavan keskustelun aloittamisessa.

Psykologisisareni mukaan turkoosi aiheuttaa ihmisessä mielihyvän tunteen, ja ainakin omalla kohdallani se toteutuu. Turkoosi on hyvä väri myös webissä, sillä kylmät värit synnyttävät raikkaan vaikutelman. Monelle suomalaisille sinisävyiset värit ovat läheisiä, ja erityisesti sinisen ja valkoisen yhdistelmä herättää meissä vahvoja tunteita. Siniristilippu on meille tunteen asia.

Samkin turkoosia väriä tuskin valitsisin vaatteeksi. Sen sijaan se sopii hyvin organisaation väriksi ja vieläpä sellaisen organisaation väriksi, jonka toiminnassa nuoret aikuiset ovat keskiössä. Odotan kiinnostuneena, minkälaisena uusi väri näyttäytyy uudella sivustollamme.

Olenkohan yksin mielipiteineni?

Ohessa linkki samkin nykyisille sivuille, joilla turkoosi on näkyvissä: www.samk.fi
Uusi sivusto tulee käyttöön vuoden loppuun mennessä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

On muuten onnistunut uudistus siihen vanhaan värisekasotkuun verrattuna.