maanantai 1. helmikuuta 2010

Sähköpostitiedusteluja

Koulutusohjelmaamme hakemista harkitsevien kyselyjä on putoillut sähköpostiini pitkin vuotta. Selviä huippuja kyselijöiden aktiivisuudessa huomaa silloin, kun jonkin toisen koulutusohjelman haku on meneillään. Loppukesästä ihmettelin kysymystulvaa, joka selittyi muiden koulutusohjelmien lisähaulla. Sama toistui marraskuun tietämissä, kun kevätlukukaudella alkavien koulutusohjelmien haku oli menossa. Joulun välipäivinä tullut yksittäisessä sähköpostissa ollut kysymysryöppy selittyi ilmeisesti sillä, että toimialamme englanninkielisen BME-koulutusohjelman haku on tammi-helmikuussa.

Mitä sitten kysytään? Useimmiten kiinnostaa pohjakoulutusvaatimus: ”Liiketalouden alan AMK-tutkinto (tradenomi AMK) tai muu riittävän laaja (210 op) korkeakoulututkinto…” Tapauskohtaisesti joudun selittämään tutkinnon soveltuvuutta ja kehottamaan kyselijää tutkimaan omaa päästötodistustaan ja sen sisältämiä liiketalouden opintoja. Näiksi liiketalouden opinnoiksi luetaan ainakin taloushallinnon/laskentatoimen, yrittäjyyden, johtamisen ja markkinoinnin opinnot. Hankalasti tulkittavia tapauksia on ollut vuosittain, kun olen tutkinut valintakokeeseen osallistuneiden todistusjäljennöksiä.

Toki valintakoe ja yhteishakuun liittyvät asiat kiinnostavat myös. Valintakoekirjaa kysellään jo, ja kyselijöille olen vastannut, että kirjavalinta on meneillään. Päätös tehdään helmikuun-maaliskuun aikana ja tieto ilmestyy www-sivuillemme viimeistään aprillipäivänä. Näin julkisesti voin kertoa saman, minkä olen sanonut sähköpostiviesteissäkin: Myös englannin kielen osaamista selvitämme valintakokeen avulla.

Yhdessä yksittäisessä viestissä, joka tuli elokuun loppupuolella, kyselijä tarjosi kovasti itseään opiskelijaksi ilman valintakoetta. ”Eikös teillä ole pulaa opiskelijoista? Eikös tässä tapauksessa voitaisi poiketa pääsyvaatimuksista?” Enpä voinut muuta kuin todeta opiskelijan tietojen paikkansapitämättömyyden, meillä kun oli viime keväänä hakijoita kuusinkertainen määrä aloituspaikkoihin nähden. Mistä lie tiedustelija tietonsa saanut!

Ei kommentteja: