tiistai 1. joulukuuta 2009

Tekstiä valtakunnalliseen oppaaseen

Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelmaa esitellään muun muassa Opetushallituksen julkaisemassa oppaassa. Tekstin pituudesta annetaan tarkat ohjeet: Teksti ei saa ylittää 600:aa merkkiä.

600 merkkiä on käsittämättömän vähän. Siihen on puristettava todella oleellisin asia koulutusohjelmastamme sillä tavoin, että teksti erottuu myönteisesti 14 muun ammattikorkeakoulun vastaavan koulutusohjelman esittelyn joukosta.

Jo syyskuussa sain viestinnän ja markkinoinnin suunnittelijaltamme Elinalta sähköpostin, jossa kehotettiin tarkistamaan, onko vuoden 2009 oppaan teksti ajan tasalla. Kyllähän siinä oli oleellisia asioita, kuten koulutuksen painopisteet: johtaminen ja liiketoimintaosaaminen. Se millä erotumme noista 14 muusta koulutusohjelmasta on omien johtaja- ja yrittäjäominaisuuksien tunnistaminen ja kehittäminen. Tämäkin löytyi viime vuoden tekstistä. Muut tarvittavat tiedot, joita ei voi jättää pois, olivat koulutuspaikkakunta, koulutuksen kesto ja pohjakoulutusvaatimukset. Lähiopetusjärjestelyistä on edelleen syytä mainita, koska se kiinnostaa suuresti hakijoita.

Katsoin tällä kertaa aiheelliseksi lisätä ensi vuoden koulutusoppaan tietoihin, että meillä opiskellaan pääasiassa ryhmissä. Asiaa korostetaan valintakokeessa, mutta silti se saattaa tulla jollekin yllätyksenä. Joku saattaa kuvitella, että koulutuksemme on yliopistomaista luentojen ja kirjojen tenttimistä sekä mahdollisesti verkkotehtävien tekemistä itsenäisesti ja omassa tahdissa opiskellen. Kun ryhmissä opiskelusta kerrotaan eri yhteyksissä, yllätyksiä ei pääse tulemaan. Sitä paitsi tämä opiskelumuoto on onnistunut erinomaisesti kahden viimeisimmän ryhmän kohdalla, joten se tulee jatkumaan.

Koska jotain lisätään, jotain muuta pitää jättää oppaan tekstistä pois. Luotan siihen, että tässä yhteydessä ei tarvitse mainita tutkinnon rinnastetamisesta ylempään tiedekorkeakoulututkintoon. Näin saan esittelyn mahtumaan taas 600 merkkiin. Valtakunnallisen oppaan teksti lähtee ajoissa (ja käsittämättömän aikaisin) eteenpäin.

Heli Mattila

1 kommentti:

Kirsti kirjoitti...

Hei!

Ryhmien esiinnostaminen on varmasti hyvä asia. Yhteisöllinen oppiminen ja opiskelu askel uuteen oppimiseen! Lisäksi YAMK ryhmistä on tullut hyvää palautetta.