sunnuntai 16. marraskuuta 2008

Turhauttavia keskusteluja

Käymme päivän mittaan sekä kotona että työpaikalla monenlaisia keskusteluja, ja noihin keskusteluihin sisältyy paljon enemmän kuin ulkopuolinen voisi kuvitella: asenteita, ennakkoluuloja, voitonriemua, häviöntunnetta, aikaisempia sanailuja. Tietyt keskustelut toistuvat vuodesta, kuukaudesta tai viikosta toiseen. Niissä käydään aina sama ajatustenvaihto ja ne päättyvät ilman, että ongelmaan saadaan ratkaisua. Ainakin toinen osapuoli jättää keskusteluareenan usein varsin turhautuneena tappiomielialan vallassa.

Tässä kaksi esimerkkiä työelämästä:

Ensimmäinen

Opiskelija: Minä en sitten voi osallistua verkkotehtävien purkamiseen seuraavalla luennolla.
Opettaja: ???
Opiskelija: Täytyy olla paikalla englannin/ruotsin/espanjan/saksan/venäjän/italian/ranskan luennolla.
Opettaja: Mutta eihän sinne vaadita 100-prosenttista läsnäoloa?
Opiskelija: Ne kerrat pitää säästää mahdollista työvuoroa/lomamatkaa jne. varten.
Opettaja: !!!

Toinen

Henkilö I: Opasta sinäkin opiskelijoita Moodlen wiki-toiminnon/nettineuvotteluohjelman/Skypen käyttöön, niin ryhmätöiden tekeminen helpottuu.
Henkilö II: En käytä Moodlea, koska en ole amk-vessissä.
Henkilö I:!!!

*****************************
Vanhempien ja lasten väliset keskustelut ovat melko usein vetoamista siihen, ”kun kaikilla muille” ja ”kun meillä ei koskaan”. Seuraavanlaisia keskusteluja käydään puolisoiden kesken kodeissa mitä todennäköisimmin seuraavien pakkasten aikaan:

Aviopuoliso I: Miksi niitä nastarenkaita EI KOSKAAN voi vaihtaa hyvissä ajoin? Miksi sitä vaihtoa aina pitää vitkuttaa viime tippaan. Miten tässä nyt selviää liukkaalla?!
Aviopuoliso II: Nastat kuluvat pelkällä asfaltilla. Viime talvenakin hätäilit aivan turhaan, sillä nastarenkaita ei olisi tarvittu kuin muutamana päivänä. Jos nyt vaihdan renkaat, niin varmasti pian alkaa vesikelit. Ei tästä vielä talvea tule!
Aviopuoliso I: !!!

*****************************

PS. Pojantyttären kielenoppiminen edistyy hurjaa vauhtia. Vaaria nimitetään nykyään "vaaviksi", mikä on aika paljon lähempänä alkuperäistä nimeä kuin kesäinen "voivaa".

Ei kommentteja: